04 Jul
04Jul

Röviden összefoglalva egy szebb jövő, egy szebb világ víziója…


 Őszintén hiszem, hogy ha változást akarunk a világunkban (akár a saját kis mikrovilágunkat nézve, akár kollektívan), akkor azt a szülés-születés körül és otthon érdemes kezdenünk. Úgy gondolom mindennek, így ennek is az Önmagunkon, Önmagunkkal való munka az alapja és kiindulópontja. 

Kicsit idealista lennék?! Még az is lehet… 

Ma már számos kutatási terület is alátámasztja, hogy a magzati létünknek, a születésünk módjának-folyamatának és az első, érzékeny óráknak, napoknak óriási hatása van egész későbbi életünkre is: a testi-lelki egészségünkre, megküzdési stratégiáinkra az életben, szociális kapcsolatainkra, felnőttkori kötődési mintáinkra, világképünkre. Arról nem is beszélve, hogy jelentősen meghatározza s szülő-gyerek kapcsolatot. Egy stabil, egészséges alapokkal induló boldog gyermek később felnőtt ember, kiegyensúlyozott, boldog életet képes teremteni magának, amivel hat a környezetére is. Ha a következő generációkban egyre több ilyen ember van, szép lassan gyökeresen megváltozik a világ is. 



Persze egy nehezebb kezdet után is helyre lehet hozni a sérült kötődést, a különböző testi-lelki sebeket mind az anyánál, szülőpárnál, mind a babánál. Ez már egy hosszabb, kemény lelki munkát és kitartást igénylő feladat. Ezt a saját bőrömön is tapasztaltam, hiszen messze az ideálistól indult az én anyaságom és a lányom élete. Nagyon hosszú út vezetett odáig, ahol most vagyok, illetve, ahol az anya-lánya kapcsolatunk most tart. Ez az út tarkítva volt átsírt nappalokkal-éjszakákkal, félelemmel, önváddal, elhagyatottsággal, alkalmatlanság érzésével, pánikrohamokkal… Én megjártam a saját poklomat, hogy megtaláljam és felhozzam a kincseimet. Megerősödve és sokat tanulva-tapasztalva jöttem ki onnan. Ez volt az a pont, ahol éreztem a hívást, nekem ezen a területen dolgom van. 

A Női életúton az anyává válás, a szülés egy fontos beavatás. A szülő Nő soha nem lesz ugyanaz az ember, mint előtte, az élete sem lesz ugyanolyan már. Ez egy erős transzformatív folyamat az utána következő gyermekággyal együtt, és azon túl is, amit nem mindegy, hogyan és kikkel élünk meg. Nem mindegy, hogy életre szóló sebeket kapunk, vagy életeket előre mozdító erőt és energiát nyerünk ebben az időszakban. A megélések szempontjából fontos szerepe van az ekkor körülöttünk lévő támogató közösségnek, legyen az a család, barátok vagy akár választott kísérő. 

Visz előre nap mint nap, hogy támogathatom az Édesanyákat a saját Útjuk és erejük megtalálásában. Abban, hogy magabiztos, kompetens, felelős szülők legyenek. Abban, hogy meghallják a belső hangjukat, bízzanak benne, és elhiggyék: Ők tudják a legjobban mi a jó a gyermeküknek és a családjuknak. Minden család egy csoda, külön kis Univerzum.

Megjegyzések
* Az email nem lesz publikálva a weboldalon.